1 keping dh selamat dlm pewot dah
Masa 1st batch 2 overcooked plak..dh lama x buat pizza..tp aku bg jiran aku..bukan niat aku nk bagi yg kurang elok..tp dh terbagi coz xperasan plak dh overcooked..huhuhu...tp rasanya xdela terok sgt..ok lagi 2 kn???
resepi pizza:
doh:
1/2 kg tepung roti
2 sudu mkn minyak zaitun
1/2 sudu mkn gula
1/2 sudu mkn garam halus
1/2 peket yis mauripan (campur dgn air suam)
325 ml air suam2 kuku
sos:
1 tin sederhana tomato puri
bwg besar 1 biji (potong dadu)
sedikit minyak masak utk menumis
sedikit oregano
garam & gula secukup rasa
topping:
1 biji lada benggala (potong memanjang)
3 batang sosej (potong serong)
6 batang filamen ketam (potong bulat2)
1 tin kecil sardin ayam brand (bg aku lebih sedap ayam brand)
pizza topping cheese
keju mozarella
cara-cara:
doh:
1.masukkn tepung dlm bekas yg agak2 senang utk menguli
2.buat lubang kt tgh2 then masukkan yis yg dah dicampur air suam
3.msukkn myak zaitun,garam & gula
4.uli sehingga doh x melekat di tgn
5.bentukkn doh menjadi bulat2 (4 biji bg pizza saiz kecik)
6.biarkan selama 45min lbih kurang @ sehingga doh mengembang 2x ganda
7.tumbuk doh utk keluarkan angin & biarkan selama lbih kurang 10min
sos:
1.tumis bawang besar
2.masukkan tomato puri serta sedikit air
3.kacau rata & perasakan dengan garam serta gula
4.msukkn oregano sbgai penambah aura masakan
pizza:
1.ambik doh & bentukkan leper
2.buat lubang menggunakan garpu di seluruh permukaan doh
3.sapukan sos pizza
4.susun topping (mengikut citarasa)
5.taburkan cheese (lg byk lg sedap)
6.bakar dlm oven lebih kurang 10min jer..(coz pizza aku buat nie saiz kecik ajer)
7.siapp...selamat mencuba :-)
|
No comments:
Post a Comment